# TADM2E 1.31

From Algorithm Wiki

Assumptions:

- approx 400000 cars
- each car needs to refuel once a week
- each gas station is open 10 hours a day and refuels 10 cars an hour
- there are enough stations to refuel all cars once per week

Calculation:

- cars that can be fueled by 1 station in 1 week
- 10*10*7=700
- a number of gas stations (rounded up):
- ceil(400000/700)=572

**A slightly different approach**:

- approx 300 mln cars in the US (1 car per each citizen).
- each station is open 12hr a day, has 6 places for taking fuel, each fueling takes about 6 min
- amount of cars using given gas station daily: $ 6 * 12 * \frac{60}{6} = 6 * 120 = 720 $
- gas station (at least in Europe) are used always used, so: $ \frac{300 000 000}{720} \approx 333 000 $ gas stations.